Bilgisayarınızı Hacklendiğini Anlamanın 10 yolu

Please giriş yap or kayıtgönderini beğendi.
Hacklendiğinizi anlamanın birkaç yolları. resminiz.com | Blog

Bu makalemizde sizlere, hacklendiğinizi anlamanın ipuçlarını vereceğiz. Modern teknolojinin hızlı ilerleyişiyle birlikte güç geçtikçe bilişim suçlarının sayısı da artmaktadır. Bu sebepten ötürü de birçoğumuz çevrim içi güvenliğimizden endişeli durumdayız. %100 emin olmak kesinlikle imkansızdır fakat yine de sizlere hacklendiğinizi anlamanın birkaç yolundan bahsedeceğiz. Bu faydalı bilgilerle kendinizi güvene alabilir ve hacklenme olasılığınızı düşürebilirsiniz. “Ben kimim ki?” veya “Hacklerlar beni neden hacklesin?” diye düşünmeyin. Hackerler sıklıkla kullandığınız şifreleri ele geçirerek kredi kartlarınızı kullanabilir, kimlik bilgilerinizi çalarak da sizin adınıza bazı kirli işlere bulaşabilir. Bu yüzden kendinizi güvene almanızda fayda vardır.

 

1- AntiVirus Programı Etkin Mi?

Bilgisayarınız güzel bir şekilde açtınız ve her şey olması gereken gibi yani normal gözüküyor. Fakat az da olsa bir şeylerin ters gittiğini hissettiniz mi? Hızlıca anti-virüs programınızı kontrol edin. Eğer anti-virüs programınız durmuşsa ortada çok büyük sorun var demektir. Bilgisayar korsanları genelde kişisel bilgilerinizi ele geçirebilmek için ilk iş olarak bilgisayarınızdaki anti-virüs programınızı devre dışı bırakırlar. Özellikle programı siz kendiniz kapatmadıysanız emin olmalısınız ki anti-virüs programları hacklenmediği sürece kendilerini otomatik bir şekilde kapatmazlar. Bu durum, bilgisayarınızda bir şeylerin ciddi ölçüde ters gittiğinin en önemli göstergelerinden birisidir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman bilgisayarınıza format atın veya çevrenizdeki profesyonel bir kişiden yardım isteyin.

 

2- Şifreleriniz Çalışıyor Mu?

Eğer herhangi bir şifreniz doğru olduğu halde bu şifre çalışmıyorsa bu, önemli bir işaret olabilir. Hemen başka sosyal medya hesaplarınızın veya diğer internet sitelerinin şifrelerinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer hiçbir şifreniz doğru şekilde çalışmıyorsa, büyük ihtimalle başınız dertte demektir. Bilgisayar korsanlarının ilk yaptıkları şeylerden birisi de budur; şifrelerinizi değiştirerek sizi savunmasız olarak bırakmak. Bundan dolayı size tavsiyemiz, düzenli olarak kullandığınız çoğu şifrenizi sık sık değiştirin. Şifrelerinizi kimseye söylemeyin ve aynı şifre için de birden fazla site veya sosyal medya hesabı kullanmayın. Eğer bir site size iki aşamalı doğrulama yöntemi sunuyorsa bu sistemi de kesinlikle kullanın. Ayrıca cep telefonu ile doğrulama yöntemleri, bu tip hacklenme olaylarına karşı en etkili savunma yöntemlerindendir.

 

3- Sahte Virüs Uyarıları

Hackerlar genelde sizi kendi ağlarına düşürmek için bu taktiği sıkça kullanırlar. En bilindik yöntemlerden birisi olmasına rağmen etkili bir şekilde de çalışmaktadır. Bir web sitesine girdiğiniz zaman ekranınızda başka bir pencere açılır. Bu pencereler genellikle pop-up olur ve size yanıp sönen uyarı işaretleri gösterir. Yine üzerlerinde “Bilgisayarınıza virüs bulaştı, temizlemek için hemen tıklayın.” tarzı yazılar yazmaktadır.  Bu tarz mesajlara asla tıklamamalısınız. Bu tarz pencerelere tıkladığınız anda bilgisayarınıza virüsü bulaştırma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bilgisayar korsanları anti-virüs programlarınızı aşamadıklarından dolayı bu yönteme sık sık başvururlar. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız hiçbir şeye tıklamadan hemen bilgisayarınızı kapatın ve internet bağlantınızı kesin.

 

4- Yeni Araç Çubuğu Eklentileri

Bu da en sık karşılaştığımız durumlardan birisidir. Bazen bir program yüklediğimizde ya da güncelleme aldığımızda bu araç çubuğu eklentileri otomatik olarak internet tarayıcımıza yüklenirler. Eğer ki tarayıcınızda aniden birden fazla araç çubuğu ortaya çıktıysa ya da hiç görmediğiniz bir araç çubuğuyla karşılaşırsanız dikkatli olmanızda fayda var demektir. Hemen birisi size zarar vermemiş olabilir fakat gelecekte siz bilgisayarınızdan herhangi bir banka işlemlerinizi tamamlarken kişisel bilgilerinizi kopyalamak için orada bir yerlerde bekleyen bir hacker olabilir. Bu yüzden bilgisayarınızda bulunan anti-virüs programlarınıza sık sık tarama yaptırın ve o araç eklentilerini silin.

 

5- Durup Dururken Başlayan Yüklemeler

Bilgisayarınızda yaptığınız ayarlara bağlı olarak bilgisayarınız bir güncellemeyi size sorabilir veya size hiç sormadan otomatik şekilde yüklemeye başlayabilir. İşletim sisteminize ait güncellemeler ve güvendiğiniz programlar dışında aniden bir indirme işlemi başladıysa bu işlem bitmeden hemen durdurun. Sizin izniniz olmadan bir programın bilgisayarınıza yüklenmesi hiç de normal bir durum değildir. Çok büyük ihtimalle bu işlemin arkasında bilgisayarınıza sızmaya çalışan kötü niyetli insanlar vardır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için hangi programlara otomatik yükleme izni verip vermediğinize dikkat etmelisiniz.

 

6- Kimden Geldiği Belli Olmayan Mesajlar

En çok Facebook’ta yaşanan olaylardan birisi ve maalesef ki çoğu kişi bu durumun farkına varamıyor. Bunu fark etmenin tek yolu arkadaşlarınızın sizi uyarmasıdır. Eğer arkadaşlarınız, sizin hesabınızdan gelen ama aslında sizin göndermediğiniz mesajlar alıyorsa hemen harekete geçmenizde fayda var demektir. Hemen hesap şifrenizi değiştirin ve hesabınızdaki güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin. Fark etmeseniz bile yüklediğiniz bir uygulama, Facebook hesabınız için yetki vermiş olabilir. Bu yetkiyi hemen kaldırın. Aynı durum başka hesaplarınızda da başınıza gelebilir. Farklı sosyal medya hesaplarınızda da bu durum başınıza geldiği sürece hemen aynı işlemleri tekrarlamalısınız.

 

7- Tekrar Yönlendirilen Web Sayfaları

Hacklendiğinizi anlamanın önemli belirtilerinden birisi daha! İnternet tarayıcınız üzerinden bir siteye girmek için adresi yazıyorsunuz ve enter tuşuna bastığınız anda gitmek istediğiniz site yerine başka bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Bu durum gerçekten de oldukça ciddi bir durumdur ve dikkat etmelisiniz. Bu, bilgisayarınızın sizin komutlarınızın dışında hareket etmeye başladığının göstergesidir. Bazı virüsler bilgisayar korsanları tarafından bulaştırılmazlar, bunun yerine bazı kullanıcılar tarafından direkt olarak bilgisayarınıza yüklenir. Sizi başka sitelere yönlendirerek bilgisayarınıza virüs bulaştırmaya çalışıyor olabilirler. Eğer bu durumla sık sık karşılaşıyorsanız bu belirtiyi görmezden gelmemelisiniz ve hemen profesyonel kişilerden yardım almalısınız.

 

8- Pop-Up Yağmuru

Listenin en başında da belirttiğimiz gibi pop-uplar yani tarayıcınız aracılığıyla açılan bazı pencereler büyük riskler taşıyor olabilirler. Fakat “Bilgisayarınıza virüs girdi.” demesinin dışında bazen birden fazla pop-up ekranınızı kaplamaya çalışıyor olabilir ve bu durum asla iyiye işaret değildir. İçeriği her ne olursa olsun (reklam, uyarı) bunların sayısının fazla olması ve ekranınızı kullanılamaz hale getirmesi can sıkıcı bir durumdur. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda tarayıcınızı kapatın, internet bağlantınızı kesin ve anti-virüs programlarınıza detaylı bir tarama yaptırın. Bu şekilde belki de bir virüsün bilgisayarınıza girmesini engelleyebilirsiniz.

 

9- Gözetleniyor Musunuz?

Bilgisayarınızda her şey normal gözükmesine rağmen gözetleniyor veya dinleniyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en iyi yolu ise manuel olarak kullandığınız tüm aktif programlarınızı kontrol etmenizdir. Kontrol etmenin oldukça pratik bir yolu vardır, kısaca anlatalım; öncelikle başlat menüsüne gelin ve “CMD” yazarak aratın. Karşınıza çıkan ekrana “NETSTAT -ANO” yazarak entera basın. Uzun bir liste ile karşılaşacaksınız. Bu liste size, bilgisayarınızın etkileşimde olduğu bütün bağlantıları gösterir. Bilgisayarınız konuştuğu bağlantılar “ESTABLISHED” olarak listelenir. Yani eğer birisi sizi webcaminizden izliyorsa veya mikrofonunuzdan dinliyorsa bu sekmede bu durumun farkına varabilirsiniz. Şimdi de bu PID sayılarının hangi programa ait olduğunu bulmanız gerekiyor. Görev yöneticisini açın ve işlemler sekmesine gidin. PID sayılarına ait bir sütun yoksa, işlemler sekmesine sağ tıklayarak bunu açın. Sayıları karşılaştırarak establish olarak gözüken programlarınızın ne olduğunu inceleyin. Eğer ki şüpheli bir programla karşılaşırsanız bunu silmeyi deneyin ya da bu işlerden anlayan bir kişiden yardım isteyin. Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg’un bile bilgisayarındaki webcamini ve mikrofonunu bantla yapıştırdığı bir dünyada yaşıyoruz. Kendinize dikkat etmelisiniz.

 

10- Fare Hareketleri

Bu da oldukça açık bir mesajdır ve iş bu noktalara kadar geldiyse gerçekten de başınız dertte demektir. Eğer fare imleciniz sizin tarafınızdan değil de otomatik bir şekilde hareket ediyor ve masaüstünüzde bulunan bir şeylere tıklamaya çalışıyorsa bu,  birisi bilgisayarınızı kontrol altına almış demektir. Kendinize ve bilgisayarınıza her daim dikkat etmeli ve olabildiğiniz en güvenli konuma olmalısınız.

Reactions

2
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Bir yanıt yazın