Hosting Nedir? Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Please giriş yap or kayıtgönderini beğendi.
Hosting Nedir? Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting, verilerin depolanmasını ve sitelerin erişilebilir hale gelmesini mümkün kılan bir barındırma hizmetidir. Hosting, sitenizin 7 gün 24 saat ulaşılabilir hale gelmesini sağlayan bir teknolojik alt yapıya sahiptir.

Sitenizdeki verileri saklayabilmeniz için hem güçlü bir şekilde hem de sürekli olarak hizmet verebilen bir bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir. Böylelikle sitenizi her an ziyaret eden kullanıcıların oluşturduğu yüksek trafik ortadan kalkacak ve kullanıcılar, sitenize istedikleri zaman ulaşılabilecektir. Hostingin sağladığı bu hizmet, işlemci gücü ve teknik donanımı yüksek olan sunucu olarak adlandırdığımız bilgisayarlar sayesinde gerçekleşmektedir.

 

Hosting Ne Amaçla Kullanılmaktadır?

Hosting, web sitelerinin internette yayınlanarak erişilebilir hale gelmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Web sitenizde bulunan fotoğraf, bilgi, belge ve sunucular hosting hesaplarınızda barındırılmaktadır. Bu sayede sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, dosyalarınızın bulunduğu sunucuya yönlendirilerek sitenize istedikleri zaman ulaşabilmektedir.

 

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Siteniz için gerekli olan ihtiyaçları giderebilmek ve sitenize uygun bütçeli bir seçim yapabilmeniz için hosting çeşitlerini bilmeniz gerekmektedir. Hosting çeşitleri, paylaşım türüne ve işletim sistemine göre iki parametre altında sıralanacaktır. Bu parametrelerin dışında kalan hosting çeşitleri de bulunmaktadır. Bu hosting türleri şunlardır:

 

WordPress Hosting

WordPress tabanlı siteleri daha güvenli ve verimli hale getirmek amacıyla oluşturulan hosting türüdür. Bu hosting türüne sahip olan kullanıcılar, kolay kurulumun yanı sıra WordPress için sağlanan sunucular ve müşteri hizmetine erişim imkanına sahip olmaktadır.

 

Cloud Hosting

Cloud Hosting nedir
Cloud Hosting nedir

Bulut sunucu, birden fazla sunucunun bir ağ üzerinde beraber çalışmasını sağlar. Bu sayede yüksek sunucu kaynağına olan ihtiyaç giderilmiş ve kesintisiz bir erişim sağlanmış olur. Cloud hosting, günümüzde oldukça popüler bir konumda bulunmaktadır.

Bulut sunucularda web sitelerinin yedekleri, çok sayıda sunucuda bulundurulur. Bu yapı sayesinde bir sunucuda arıza meydana gelmesi durumunda diğer sunucular devreye girerek web sitelerine erişilememe ihtimali ortadan kalkmış olur.

Bulut sunucu, tüm bunların yanında sitenize hızlı erişim olanağı da sağlamaktadır. Kullanıcılar, sitenizi ziyaret ettiğinde kullanıcılara en yakın sunucudan bağlantı sağlanarak kullanıcıların hızlı erişim olanağına sahip olmaları sağlanır.

 

E-Posta Sunucusu

E-posta sunucusu, e-posta trafiği yüksek olan işletmeler için hazırlanmıştır. Tüm sunucu, e-posta trafiğini gidermek için görev yaptığından dolayı e-posta erişimi başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Dezavantajı, web siteleri için kullanılamamasıdır.

 

Kurumsal Hosting

Kurumsal işletmelerin sahip olduğu yüksek e-posta trafiğini gidermek amacıyla oluşturulmuştur. Bu hosting türünde depolama alanı artırılarak e-postaların sürekli saklanabilmesi ve e-posta trafiğinin sorunsuz bir şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır.

 

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Paylaşım türüne göre hostingler şunlardır:

 

Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting, birden fazla web sitesinin tek sunucuyu kullanmasına olanak sağlar. Genellikle yeni web site oluşturanların tercih ettiği bir hosting çeşididir. Paylaşımlı hostingte web siteleri, sunucuya ait tüm kaynağı paylaşırlar.

Düşük fiyatlı oluşu ve fazla teknik bilgi gerektirmemesi bu hosting türünün sahip olduğu en büyük avantajlardır. Paylaşımlı hosting, dedicated sunucuyla karşılaştırıldığında daha yavaş yüklenme süresine sahiptir, ayrıca yüksek trafiği yönetme konusunda da dedicated sunucu kadar başarılı değildir. Paylaşımlı hostingin dezavantajı ise sunucuda bulunan bir web sitesinin aynı sunucudaki başka sitelerin performansını olumsuz yönde etkileme ihtimalinin olmasıdır.

Paylaşımlı hosting, daha çok küçük işletmelerin temel düzeyde ihtiyacını karşılayacak siteler, bloglar, kişisel siteler gibi web siteleri için ideal bir hosting türüdür.

 

VPS-VDS

VPS ve VDS, temelde paylaşımlı hostinge benzer. Kullanıcılara sanallaştırma teknolojisi ile kaynak tahsisi sağlayan bir hosting türüdür. Sanal sunucuda çalışan bir web sitesi, dedicated sunucuda çalışan bir web sitesi ile benzer imkanlara daha uygun fiyata sahip olabilmektedir.

Bir çok kişi hosting tercihine paylaşımlı hosting ile başlamakta, sitenin trafiği arttığında ise VPS‘e geçiş yapmaktadır. Sitesinden yüksek verim almak isteyenlerse VDS‘e geçişi tercih eder. VDS’in VPS’e göre avantajı, sitelerin performans açısından birbirlerini etkilememesidir. VDS’te bulunan web siteleri daha izole alanlarda barındırılmaktadır. VDS, hassas bilgiler toplayan siteler ve e-ticaret siteleri için uygun bir tercihtir.

 

Dedicated Sunucu

Dedicated Sunucu
Dedicated Sunucu

Bu sunucuya sahip web siteleri, sunucu üzerinde başka web sitesi bulunmadığından dolayı trafiklerinin artmasından ya da başka web sitelerinde oluşan herhangi bir olumsuz durumdan etkilenmezler. Dedicated sunucuda bir sunucu tamamıyla sitenize hizmet etmektedir. Bu sunucuda dilerseniz tek başına büyük bir siteyi dilerseniz de sahip olduğunuz birden fazla siteyi barındırabilirsiniz.

Dedicated sunucu performans, güvenlik ve esneklik bakımından diğer hostinglere göre daha iyi konumdadır ancak sahip olduğu bu imkanlar, onun daha maliyetli olmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla dedicated sunucuda karar kılmadan önce gerçekten bu seviyede bir hosting çözümüne ihtiyacınız olup olmadığından emin olmanız tavsiye edilir.

Yüksek trafikli web siteleri için daha hızlı açılan sayfalar ve diğer web sitelerinden daha üst seviyede güvenlik gibi imkanlar sunan dedicated sunucu, günlük trafiğinizden çok daha fazlasını yönetebilme kabiliyetine sahiptir.

 

İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

İşletim sistemine göre hosting çeşidi, Linux ve Windows tabanlı olmak üzere iki çeşittir. Hangi hostingin kullanılacağı ise sunucunun sahip olduğu işletim sistemi ile belirlenmektedir.

 

Linux Tabanlı Hosting

WordPress, PHP, MySql, Perl gibi dosyaları kullanan web siteleri için ideal olan hosting türüdür. Bu dosyalar, her ne kadar Windows tabanlı hostingte çalışsa da Linux işletim sistemi, bu dosyalarla çalışmak için tasarlanmışlardır.

 

Windows Tabanlı Hosting

.Net, Microsoft Sql Server, ASP ve Microsoft Access dosyalarını kullanan web siteleri için gerekli olan hosting türüdür.

 

Hosting Satın Alınırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hosting satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken başlıca hususlar şunlardır:

 

  • Hosting hizmeti ilk defa kullanmanız durumunda teknik hizmet, belirleyici bir unsurdur.
  •  İhtiyacınız olan web alanı hakkında karar vermeniz gerekir. Örneğin, web siteniz için ihtiyacınız olandan daha fazla web alanı satın aldığınızda gereksiz bir harcama yapmış olursunuz. İhtiyacınızdan daha azını satın almanız durumunda ise sitenize erişimde ve site hızında problemler çıkacaktır.
  •  Sitenizin için uygun olan işletim sistemini seçmelisiniz.
  •  Sitenizin ziyaretçi potansiyelini bilmeniz gerekmektedir. Eğer sitenizin sahip olduğu ziyaretçi potansiyelini karşılayamayacak bir hosting paketi alırsanız sitenize erişimde bir takım aksilikler yaşanması muhtemeldir.

 

Özet

  • Az bir bütçe ayırarak temel seviyede bir web sitesi yapmak istiyorsanız WordPress hosting veya paylaşımlı hostingi tercih etmeniz mantıklı bir seçim olacaktır. Sitenizin trafiğinin artması durumunda ise sanal sunucu gibi hosting çözümlerine yönelmeniz site sağlığı açısından daha faydalı olacaktır.
  • Eğer site trafiğinde dönem dönem sıkıntı yaşıyor ya da kesintisiz erişim ile ilgili sorunlarınız varsa bulut sunucu tercihiniz olmalıdır.
  • Web sitelerinde yüksek güvenlik ve performans isteyenler içinse dedicated sunucu gibi özel sunucular, ideal bir tercih olacaktır.

 

Reactions

1
0
0
0
0
0
Already reacted for this post.

Bir cevap yazın