Radyoda, televizyonda ya da herhangi bir yerde nesli tükenmekte olan ya da nesli tükenmiş olan hayvanlarla ilgili mutlaka birşeyler duymuşuzdur. Nesli tükenen bu canlıların sayıları maalesef çok fazladır. Nesli tükenmiş hayvanlar ya doğal yollarla ya da insanların bilinçsiz avlanması sebebiyle yok olmuşlardır. Nesli tükenen hayvan sayısı maalesef çok fazladır. Pek çok hayvanı görme imkanımız olmadı bile. Bazı canlıların yok olması dünya düzeni için gerekli olsa da yine de çoğu hayvanın neslinin yok olmasında insanların etkisi çok fazladır. Bilinçsiz bir şekilde hayvanların avlanması günümüzde pek çok hayvanı göremememize neden olmuştur.
Nesli Tükenmiş Hayvanlar
Nesli tükenmiş hayvanları her ne kadar dijital olarak görsek de yeterli olmayabiliyor. Özellikle sinema sektöründe de bu hayvanların canlandırılması nedeniyle hayvanların yaşamına göz atabiliyoruz. İşte, Nesli Tükenmiş Hayvanlar:
Dinozorlar
Dinozorlar herkesin bildiği gibi gökten düşen alev toplarından sonra dünyadan silinmişlerdir. Nesillerinin tükenmesi de tamamen doğal yollarla olmuştur. Yıllar sonra bulunan fosilleri sayesinde teknoloji ortamında vücutları canlandırılmaktadır.
Mamutlar
Fil familyasının atası olarak bilinen Mamutlar, en son buzul çağda yaşamışlardır. Küresel mevsim değiştikten sonra nesilleri tükenen mamutların uzun tüyleri vardı. Herkesin izlediği Buz Devri animasyon filminde mamutlar en iyi şekilde gösterilmiştir.
Dodo Kuşu
Nesli tükenmiş olan bir hayvan da Dodo kuşudur. Yırtıcı olmayan bir kuş türü olan Dodo kuşu insanlar tarafından kolayca avlanan bir kuştur. Bu avlanmalar sonucu da nesilleri tükenmiştir. Bilim insanları da buldukları iskelet kalıntılarından Dodo kuşlarını tekrar üretmek istemektedir.
Yünlü Gergedan
Geçmiş yıllarda Asya ve Avrupa bölgelerinde yaşamını sürdüren Yünlü Gergedan insanlar tarafından aşırı avlanmaları sonucu nesilleri tükenmiştir.
Moa
Deve kuşu familyasından olan Moa, 3.5 m uzunluğundan 500 kilo ağırlığında bir kuştur. Yeni Zelanda bölgesinde yaşayan bu kuş insanlar tarafından avlandığı için nesli tükenmiş hayvanlar listesine girdi.
Hazar Kaplanı
En son 1970 yılında Rusya’da olan Hazar Kaplanı, yaşam alanı adını aldığı Hazar Denizi etrafıydı. Aynı zamanda Türkiye ve İran sınırında yaşayan Hazar Kaplanları da vardı.
Tasmanya Kurdu
Küçükken televizyonda gördüğümüz Tasmanya Kurdunun son üyeleri 1930’lu yıllarda yaşamıştır. Maalesef nesilleri tükenmiş hayvanlar arasındadır.
Kuzey Pasifik Balinaları
İnsanların bilinçsiz avlanması sonucu nesilleri tükenmiş hayvanlar arasındadır. 1960’lı yıllarda özellikle balina avı artmıştır. Bir ara korumaya alınarak doğumları artırılsa da son zamanlarda doğum yapan balina tespit edilememiştir.
Pyrenean İbex
Pyrenean İbex olarak bilinen koç, nesli tükenen hayvanlar arasındadır. 2000 yılı başlarında nesilleri tükenmiştir. Bilim insanları dişi bir Pyrenean İbex klonlasa da klon fazla hayatta kalamamıştır.
İrlanda Geyiği
7500 yıl öncesinde yaşamış olan en büyük geyik türü İrlanga Geyiği, dünyanın hemen her bölgesinde yaşamıştır. En son üyeleri de Sibirya bölgesinde bulunmuştur.
Huia Kuşu
Yine insanlar tarafından nesli tükenen bir kuş türüdür. Yeni Zelanda ülkesinde yaşayan bu kuşlar özel toplayıcılar için avlanmıştır.
Gastric Kurbağası
Gastric Kurbağası, geçmiş yıllarda doğum yapma özelliği sayesinde ünlenmiştir. En son 1983 yılında görülen Gastric Kurbağası 2013 yılında başarılı bir operasyon ile farklı bir kurbağa yumurtasıyla birleştirildi.
Caroline Parakeet
Bir papağan türü olarak bilinen Caroline Parakeetin gövdesi koyu yeşil, kafası sarı ve turuncu renklidir. En son 1940’lı yıllarda görülen Caroline Parakeet, Amerika Birleşik Devletlerinin yerli papağanıdır.
Cuban Macaw
Küba Kırmızı Amerika Papağanı olarak bilinen Cuban Macaw, 19. yüzyılın sonunda nesli tükenen hayvanlar arasındadır. Söylentilere göre insanların aşırı ve yanlış avlanmasından dolayı nesilleri tükenmiştir. Tekrar klonlanma gibi bir durumu